Aminozuren

Om de werking van aminozuren uit te leggen, moeten we ons verdiepen in een stukje plant fysiologie. In het fotosynthese proces van een plant worden suikers geproduceerd. Vervolgens worden deze suikers gecombineerd met mineralen (met name N en S) wat leidt tot de vorming van een 20 tal aminozuren. Deze verschillende aminozuren zijn vervolgens de bouwstenen voor eiwitten, chlorofyl, vitaminen, hormonen en secundaire metabolieten. Al deze stofjes samen zorgen voor een gezonde, goed groeiende plant. Daarnaast zijn aminozuren essentieel in het energie managementsysteem van de plant. Het is dus cruciaal dat een plant altijd voldoende aantallen en diversiteit van aminozuren beschikbaar heeft om goed te kunnen functioneren.

Kritische groeifasen en stress

Kritische groeifasen zijn fasen in de groei en ontwikkeling van de plant waarin de potentiële productie van een gewas grotendeels wordt bepaald. Voorbeelden van deze fasen zijn knopvorming, bloei, zetting en afrijping (vorming van zaad). Tijdens deze fasen heeft de plant een extra hoge behoefte aan energie. Het extra beschikbaar maken van aminozuren via M Vita Power geeft de plant een boost tijdens de kritische groeifase resulterend in betere kwaliteit en/of hogere producties.

Tijdens stresssituaties staat de productie van suikers en dus aminozuren onder druk. Om toch voldoende energie beschikbaar te hebben, gaat de plant aminozuren afbreken. Dit heeft direct effect op de vitaliteit en productiviteit van de plant. Deze negatieve cyclus kan middels een bespuiting met M-Vita Power worden doorbroken. Zo helpt M Vita Power de plant door lastige groeiomstandigheden heen, en tegelijkertijd blijft de noodzakelijke energie beschikbaar voor groei, ontwikkeling en productie.

Hieronder de belangrijkste kenmerken van het aminozuur product:

  • Het product bevat meer dan 15% individuele (vrije) aminozuren. De rest (5%) bestaat uit plant opneembare peptiden (<1kD), fulvinezuren en plant extracten. In totaal dus 20% plant-beschikbare aminozuren.
  • Alle aminozuren en peptiden zijn gevormd via enzymatische hydrolyse. Dit betekent automatisch dat alle componenten direct beschikbaar zijn voor de plant.
  • Het product bevat een brede diversiteit aan verschillende aminozuren (aminogram). Vraag altijd naar het vrije aminozuren aminogram om verschillende producten te vergelijken.
  • Het product heeft een zeer laag zout- en chloorgehalte.
  • De fulvinezuren en plant extracten zijn toegevoegd om de opname door de plant te stimuleren.
  • Het product bevat, in tegenstelling tot vele andere aminozuur producten, een hoog gehalte aan tryptofaan. Dit specifieke aminozuur is onder andere verantwoordelijk voor de productie van auxine.
  • Aminozuren zijn een ideale chelator. Indien het product wordt gemengd met bladmeststoffen of bestrijdingsmiddelen, zal de opname en werken van het middel gestimuleerd worden.
  • De aminozuren kunnen gemixt worden met veel andere producten. Bij twijfel altijd een test uitvoeren of producten compatibel zijn.
  • Toediening middels aangieten (druppelen), bespuiting of LVM/fog behandeling.

Power2Plants B.V. werkt samen met een tweetal dealers om het product beschikbaar te maken.

  1. Mertens – M Vita Power
  2. VOS Capelle – VOSCA+ Energy