Combi Sporen elementen / zeewier

Sporen elementen behoren tot de groep micro nutriënten wat betekent dat ze vaak maar in kleine hoeveelheden nodig zijn. Ze zijn als co-factor betrokken bij allerlei processen in de plant. Voorbeelden hierin zijn de vorming van chlorofyl met behulp van ijzer, het splitsen van water tijdens de fotosynthese door mangaan en de omzetting van stikstof middels molybdeen.

Middels plant sap analyses kunnen we de beschikbaarheid van sporen elementen zichtbaar maken in de plant. Veel gewassen zien we vaak dat sporen de beperkende factor zijn in de groei en ontwikkeling van planten. Dit komt niet zozeer omdat we te weinig aanbieden maar doordat de sporen in de aangeboden vorm niet opneembaar/bruikbaar zijn voor de plant. Het is daarom cruciaal om sporen in de juiste hoeveelheid en in de juiste vorm aan te bieden. Hieronder een voorbeeld van een plant sap analyse (molybdeen) met wel en geen gebruik van het sporen product.

Zeewier

Zeewier behoort tot de snelst groeiende gewassen ter wereld. Dit doen ze ook nog eens op plekken waar het behoorlijk stressvol kan zijn (getijden, golven, koud, warm, zout, enz.). Dit alles zorgt ervoor dat zeewier vol zit met grote hoeveelheden groei-stimulerende stoffen (o.a. hormonen, vitaminen en suikers). Daarnaast zijn in zeewier ook alle 74 voorkomende mineralen afkomstig uit de zee aanwezig.

Met deze eigenschappen wordt ten eerste de fotosynthese van de plant gestimuleerd. Dit betekent meer groei en productie maar ook extra “uitstoot” van exudaten waardoor het bodemleven een extra boost krijgt. Daarnaast reduceert zeewier de invloed van biotische en abiotische stress op de plant. Tenslotte is zeewier een uitstekende chelateerder. Niet alleen van de eigen mineralen maar ook de mineralen die extra toegevoegd worden aan het zeewier. Deze mineralen zijn vervolgens veel makkelijker opneembaar voor de plant.

Hieronder de belangrijkste kenmerken van het sporen product:

  • Het product bevat zeewier dat rijk is aan mineralen (alle 74 voorkomende mineralen in de zee) en groei-stimulerende en stress-beschermende moleculen.
  • Als extra zijn de zes essentiële sporen elementen in de optimale verhouding toegevoegd.
  • Het zeewier zorgt voor een optimale chelatering van de diverse mineralen.
  • Het product is geoptimaliseerd voor een breed spectrum aan gewassen.
  • Toediening middels aangieten (druppelen), bespuiting of LVM/fog behandeling.

Power2Plants B.V. werkt samen met een tweetal dealers om het product beschikbaar te maken.

  • Mertens – M Vita Sporen
  • VOS Capelle – VOSCA+ Sporenmix